Yunanistan’a Arabayla Gitmek

Arabayla Yunanistan rotası

Hemen dibimizde olan ve bence, komşularımız içinde en güzel ülke olan Yunaninstan’a araba ile gitmek eğer doğru taktikleri bilirseniz oldukça kolay ve zahmetsizdir. Arabayla gitme kolaylığı, spontane bir şekilde tatil planı yaptığınızda uçak bileti derdi ile uğraşmadan size harika bir tatil imkanı sunar. İlk seferinde çok heyecanlı geçtiğimiz ve acaba şimdi ne olacak, peki şimdi ne yapmanız lazım gibi tedirgin halde bir sürü sorularla geçtiğimiz Yunanistan’a artık adeta şehir değiştirir gibi gidiyoruz.

yunanistana arabayla gitmek

Yunanistan'a araba ile gitmek için gerekli evraklar

Yunanistan’a arabayla gitmek için gerekli evraklar

Araba ile gitseniz de sonuçta Avrupa birliğinde yer alan bir ülkeye giriş yapmaya çalışıyorsunuz. Bu nedenle ülkenin size dayattığı prosedürler var. Bunlar çok can sıkıcı ve zorlayıcı değil kesinlikle. Ancak sınırdan geçerken, özellikle yanınızda olması gereken evraklar var. Bunlara dikkat etmeniz çok önemli. Gelelim Yunanistan’a araba ile gitmek için gerekli evraklara.

Arabayla Yunanistan rotası

Pasaport

Bunu zaten bilmeyen yoktur. Arabada ne kadar kişi varsa her biri için geçerlilik tarihini yitirmemiş pasaportunuz olması gerekiyor. Hatta memurların kabinlerinin dış kısmında yazılar gördüm. Evcil hayvanlar için bile pasaport isteniyordu. Yani eğer evcil hayvanınızla geçecekseniz sınırdan, hayvanlara özel bir pasaport gerekiyor, onu çıkartmayı unutmayın.

Schengen vizesi

Bana genelde okuyucularım tarafından en çok sorulan sorulardan biri bu. Araba ile Yunanistan’a geçerken kapıda vize alınabiliyor mu? Aracınızla, ipsala sınır kapısının olduğu yerden Yunanistan’a giriş yaparken kapıda vize kolaylığı yok. Ülkeye giriş yapabilmeniz için İngiltere’nin dahil olmadığı ve diğer tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olan schengen vizenizin olması gerekiyor.

Yunanistan’a araba ile geçecekseniz arabanın sizin olması gerekiyor

Bu da gene önemli ve bilinmesi gereken bir detay. Ülkeye girerken, ruhsat kontrolü yapılıyor elbetteki. Burada arabanın size ait olması gerekiyor ya da ruhsat sahibinin yanınızda olması gerekiyor. Ancak araba sahibi yanınızda olamayacaksa noterden araç sahibinin size vekalet vermesi gerekiyor.

Yunanistan’a araba ile giderken çipli ehliyet şart mı?

Aslında şart değil, ancak eğer olursa işiniz ciddi anlamda kolaylaşır. Çünkü, yeni çipli ehliyetler artık uluslararası standartlara göre yapılıyor. Eğer, siz eski ehliyetinizle geçecekseniz bu standartı sağlayamadığı için eski ehliyetiniz, 1 yıllık uluslararası ehliyet almanız gerekiyor. Bunun da belli bir ücreti var. Yani size tavsiyem, eğer yurt dışına arabanızla çıkacaksanız, ya da yurt dışında araba kullanacaksanız ehliyetinizi kesinlikle yenisi ile değiştirin.

Uluslararası seyahat sigortası

Aracınızın uluslarası seyahat sigortası olması gerekiyor. Bu sigortayı isterseniz seyahatiniz süresi dahilinde alabilirsiniz, isterseniz de daha uzun alabilirsiniz. Biz yaz ayı boyunca Yunanistan’a aracımızla bir kaç kez gittiğimiz için bu sigortayı uzun almayı tercih ediyoruz genelde. Seyahate gitmeden önce turing ofislerinden halledebilirsiniz. Sınırda da yaptırabiliyorsunuz. Ama benim size tavsiyem sınırda vakit kaybetmemeniz adına, bunu seyahate çıkmadan önce yaptırmanız. Sigortayı alabilmek için gerekli evraklar ise sadece araç ruhsatınız ile trafik sigortanızın bir kopyası.

Yurt dışı çıkış harç pulu

Bu pulun satışı sınır kapısının hemen dibinde yapılıyor. Ancak siz gitmeden de bu pulu alabilirsiniz. Biz genelde sınır kapısından almayı tercih ediyoruz. Eşim araç ile sırada beklerken ben de gidip pullarımızı alıyorum.

Yunanistan sınır kapısından araba ile geçmek

Tüm evraklarınızı hazırladıktan sonra sadece sınır kapısından geçmek kalıyor. Açıkçası bizim en büyük kabusumuz bu sınır kapısı. Çünkü en iyi ihtimalle genelde 1 saat civarı bu sınırda bekleyebiliyorsunuz. Bu kalabalık yaz aylarında ve bayramlarda korkunç boyutlara ulaşıyor.

Biz, yazın Yunanistan’a aracımızla 2 kez gittik. Birinde bayramdı, diğerinde ise değildi. Bayram olan tatilimizde çok endişeliydik, çünkü bayramlarda bu sınırın ne korkunç hallere geldiğini duymuştuk. Genelde bayram tatilinin bitiminden bir gün önce insanlar dönmeye başlıyor. İşte o zaman, o sınır çok korkunç oluyor. Ancak biz son gün dönelim dedik ve gerçekten de son gün çok dehşet verici değildi. Elbette hiç beklemeden geçmedik demiyorum. Ortalama 2 saat beklemişizdir. Ancak ben size şunu söyleyeyim 4, 5 hatta 6 saat bu sınır kapısında bekleyen arkadaşlarım var.

Bunun için alınabilecek çok önlem yok aslında. Biz kendimizce çok erken yola koyulmaya çalışıyoruz. Çünkü, saat geçtikten sonra sıra daha da kalabalıklaşmaya başlıyor. Gidiş ve dönüş tarihleri de çok önemli. Eğer bir bayram tatilinde gidecekseniz ya bayram tatili başlamadan bir kaç gün önce gidin ve tatil devam ederken dönün, ya da bayram tatili başladıktan sonra geçin ve tatil bittikten bir kaç gün sonra dönün. Ama bazen insanlar çok korkuyor ve erken dönebiliyor bu da son gün dönenler için büyük bir şans olabiliyor. Biz en son gittiğimizde böyle büyük bir şans yaşadık ve çok mutlu olduk. Ama, bu şans her zaman denk gelmeyebilir.

Eğer, bayram tatili değil de öyle yaz ayları içinde bir tatil planladıysanız da, size önerim haftasonlarını pek geçiş için kullanmayın. Yani mümkünse o sınırlardan hafta içi geçin.

Aslında yazın tatilcilerden ziyade, o sınır kapısının en büyük kabusları gurbetçilerimiz. Tatil için yaşadıkları ülkelerden gelen türk vatandaşları. Çünkü bir kısmı ülkesine dönmeye çalışırken, bir kısmı da ülkeye girmeye çalışıyordu. Yani hem gidişte hem de dönüşte gurbetçilerden kaynaklanan ciddi bir sıra vardı.

Türkiye’den çıkarken ve Türkiye’ye girerken toplam 4 aşamalı kontrolden geçiyorsunuz. Hatta bagajınız da aranabiliyor. Yunanistan’a girerken ve çıkarken ise 1 kez kontrolden geçiyorsunuz.

Yunanistan ipsala sınır kapısı Yunanistana araba ile gitmek

Sınır kapısındaki duty free

Ülke dışına çıkarken en sevdiğim şey duty free gezmektir. Bayılırım resmen, iki ülkenin de duty freelerini didik didk ederim. Ancak sınırdakileri hiç ama hiç sevmiyorum. Bildiğiniz market gibiler. Bişey soruyorsunuz o kalmadı diyorlar. Özellikle bayramlarda zaten aradığınız hiç birşeyi bulamıyorsunuz. Yunanınkinde fazladan yunana has ürünler daha fazlaydı. Ancak ikisi de bence pek de yaramaz. Ama, siz elbette dibine kadar gelmişken girin ve hem Türkiye’nin hem de Yunanistan’ın duty freelerini gezin.

Aleksandrapoli ( dedeağaç )

Gelelim arabayla Yunanistan rotasına. Sınırı geçer geçmez sizi Aleksandrapoli yani Dedeağaç karşılıyor. Burası küçük ama keyifli bir şehir. İstanbul’a da en yakın Yunanistan şehri diyebilirim. Vizeniz olduğu zamanlarda buraya haftasonu için gidebilirsiniz.

Denize girilebilen bir şehir olması, özellikle yazın burayı haftasonu için kaçan türklerle dolduruyor. Zaten burada türklere çok alışıklar. Biz genelde buraya Yunaninsan’a giderken ve dönerken uğruyoruz. Güzel frappemizi içiyor, şehri şöyle bir turluyoruz. Ancak yazın şehirde öğle saatlerinde pek açık yer bulamıyorsunuz. Çünkü yunan halkı ve esnafı öğlen işi gücü bırakıp uyumaya gidiyor. Bu nedenle biz geçen sefer dönüş yolunda uğradığımızda biraz sıkıntı yaşadık. Ancak giderken uğradığımızda çok keyif almıştık.

Bu arada size küçük bir ipucu vereyim. Dedeağaç’ı geçince arada bir noktada dev bir oyuncak mağazası göreceksiniz adı jumbo. Buraya muhakkak girin. Sadece oyuncak değil, aksesuardan tutun da ev eşyalarına, kıyafete, oyuncaklara, okul eşyalarına, yiyeceklere ve daha yani aklınıza gelebilecek her türlü şeyin satıldığı dev bir market. Biz dönerken buraya girdik. Fiyatlar oldukça makul ve içeride bir sürü çeşit var. Gezmesi de çok keyifli. Zaten içerisi sırf türk. Çalışanların çoğu da türkçe konuşuyor. Çünkü mağaza sınırın hemen dibinde. Bu mağazayı da gezebilirsiniz eğer vaktiniz varsa.

Yunanistan Dedeağaç rehberi

Yunanistan kavala

Daha sonrasında ise sizi Yunanistan’ın diğer bir güzel şehri Kavala karşılıyor. Kavala’da gene yazlık ve denize girilebilen bir yer. Genelde yol üstü durağı olmuş ama türkler tarafından. Ya yolu bölmek için bir gece konaklıyorlar ya da geçerken şöyle bir geziyorlar burayı. Bize Türkiye’ye dönerken girip gezmiştik Kavala’yı. Her Yunanistan’a gittiğimizde dönerken illaki uğrarız ve hem kendimiz hem de sevdiklerimiz için buradan kavala kurabiyesi alırız.

Eğer siz de Kavala’ya uğrarsanız kavala kurabiyesi almayı unutmayın. Bizdeki un kurabiyesinin bademli şekilde yapılmış hali bana göre. Ama lezzeti buraya has ve çok eşsiz.

yunanistan kavala gezi rehberi

Yunanistan Selanik

Yunanistan’a ilk gittiğimde uğrayamamıştım ve çok içimde kalmıştı Selanik. Çünkü ilk gidişim Thassos’tu ve Thassos’a kavaladan hemen geçip gitmiştik. Ancak ikinci gidişimde Halkidikiye gitmiştik ve ozaman hatta bir gece konakladık Selanik’te.

selanik Atatürk2ün evi

Selanik bence o sınır kapısından geçildikten sonra görülmesi gereken güzel bir şehir. İsterseniz günü birlik de gezebilirsiniz, ya da bizim gibi kalabilirsiniz de bu şehirde. Selanik ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Otel rezervasyonlarınızı booking'den yapabilirsiniz.
 

Ozgul Sunar

En büyük tutkusu seyahat etmek olan bir yay burcu kadını ve gördüklerini anlatmaktan keyif alan bir gezgin :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.