Uçakta El Bagajında Yasak Olan Şeyler

Uçakta bagaja alınmayan eşyalar

Uçak kullanan herkesin ortak problemidir, eşyaları arasında el bagajına neleri alabileceği ve uçakta el bagajında yasak olan şeyler. Özellikle uçaklarda sıvı maddelerle ilgili çok katı kurallar var. Bunu artık uçak kullananlar arasında bilmeyen pek de yoktur diye düşünüyorum. Ancak bazı eşyalar var ki, o eşyanın el bagajına alınmıyor olması sizi şaşırtabilir. Bu nedenle farklı hava alanlarının da yasaklarını araştırdık ve burada paylaşmaya karar verdik.

Uçakta El Bagajında Yasak Olan Şeyler

Uçaklarda el bagajında taşınabilecek sıvı miktarı

El bagajlarında genelde sıvıları 20×20 büyüklüğünde şeffaf poşet içinde 100 ml. lik küçük şişelerde taşırız. Ancak eğer el bagajınızda taşımak istediğiniz parfümünüz, spreyiniz ya da deodorantınız sayı olarak fazlaysa 100 ml’den küçük olsa da yanınıza almanızda sıkıntı yaşarsınız bilginiz olsun. Yani yanınıza aldığınız 20×20 cm büyüklüğündeki şeffaf poşetinize 100 ml’den küçük olan şişelerinizi sığdıramıyorsanız maalesef o şişeleri yanınıza alamayacaksınız demek oluyor bu. Yani uçaklarda her yolcu sadece bir adet ağzı kilitli poşet taşıyabiliyor sıvı eşyaları için.

Uçakta bagaja alınmayan eşyalar

Uçaklarda el bagajında çakmak yasak mı?

Aslında çakmak taşıma fikri bana biraz enteresan geldi. Her türlü şey yasakken çakmağa izin veriliyor olması garip. Fakat burada sadece bir tane çakmak taşımanıza izin veriliyor. Eğer 2. bir çakmağı da el bagajınızda taşıyabileceğinizi düşünürseniz aldanırsınız.

El bagajına şurup alabiliyor muyuz?

Sıvı kuralı şuruplarda da geçerli. 7 yaşında bir kızım olduğu için genelde kızımla çıktığım seyahatlerimde ne olur ne olmaz diye kızımın şuruplarını da alırım. Fakat sıvılarda geçerli olan o 100 ml. limiti şuruplarda da geçerli. Yani 100 ml’den büyük bir şurup şişeniz varsa el bagajınıza alamıyorsunuz. Ancak eğer o şurubu götürmek istiyor fakat el bagajı harici bagajınız da yoksa önceden özel izin alarak büyük boy şişedeki şurubunuzu götürebilirsiniz aklınızda bulunsun.

Uçaklarda el bagajında taşınabilecek sıvı miktarı

Sıvı haldeki gıdaların el bagajına alınması yasak mı?

Evet yasak. Sıvı konusunda dünya hava komitesi oldukça katı kurallar uyguluyorlar. Bunu güvenlik için yaptıklarından bu duruma itiraz etme gibi bir lüksümüz yok doğal olarak. Sıvı görünümlü bir çok gıda 100 ml’nin üzerindeyse el bagajına alınmıyor. Ancak özel durumlarda gene izinle sokabiliyorsunuz. Örneğin bebeğiniz var ve bebeğinizin sütü ya da maması gibi ya da herhangi bir sağlıkla ilgili bir gıda gibi. İspatladığınız ve izin aldığınız durumlarda el bagajınıza alabiliyorsunuz.

Oltalar ve zıpkınlar uçaklarda el bagajına alınabiliyor mu?

Tehlikeli ve kesici oldukları için doğal olarak uçakta bagaja alınmayan eşyalar arasında yer alıyor oltalar ve zıpkınlar.

Uçaklarda el bagajında çakmak yasak mı

Uçaklarda el bagajına şemsiye alınıyor mu?

Diğer bir uçakta yasak olan eşyalar arasında ucu sivri olan şemsiyeler geliyor. Bir çok havayolu şirketi şemsiyeler konusunda sıkıntı yaratıyorlar. Özellikle baston şemsiye gibi ucu sivri olan şemsiyeler tam bir tehdit unsuru gibi algılanıyor ve uçaklarda el bagajına alınmıyor.

Tenis ve badminton raketleri

Eğer gideceğiniz yerde tenis oynamayı düşünüyorsanız aklınızda bulunsun el bagajınıza tenis badminton raketlerinizi alamayacaksınız. Bir çok havayolu firması tenis badminton raketi ile uçağa binmenize izin vermeyecektir.

uçakta yasak olan eşyalar

Uçaklarda el bagajında lityum iyon piller yasak mı?

Havayollarının hemen hemen neredeyse tamamı cep telefonu, tablet ve diz üstü bilgisayar gibi teknolojik aletlerin içinde yer alan lityum iyon pillerin el bagajında yer almasına sıkıntı yaratmıyor. Ancak eğer lityum iyon pillerin boyutu büyükse işte o zaman el bagajınızda uçağa sokamıyorsunuz o pilleri. Bunun yanında lityum iyon pilleri olan kaykayları ise uçaklara sokamıyorsunuz bilginiz olsun.

Çadır kazığı ile uçağa binmeye çalışmayın

Eğer bir yere kamp yapmaya gidiyorsanız ve yanınızda kamp malzemeleri ile çadır malzemeleri varsa şunu bilin ki özellikle o malzemeler içinde çadır kazığınız asla uçakta yanınıza yani el bagajınıza alamazsınız.

Uçaklarda el bagajında matkap yasak mı?

Elbette yasak. Yeterinde delici bir alet olan matkap ve benzeri iş aletlerinin uçaklarda el bagajında taşınması kesinlikle yasak.

Otel rezervasyonlarınızı booking'den yapabilirsiniz.
 

Ozgul Sunar

En büyük tutkusu seyahat etmek olan bir yay burcu kadını ve gördüklerini anlatmaktan keyif alan bir gezgin :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.