Jet lag Nedir?
Jet lag nedir, nasıl geçer?
Uzak rotalara uçanların en büyük sorunlarının başını tahmin ettiğiniz gibi jet lag çeker. Peki jet lag nedir? Bu konuyu uzmanlarına sorduk ve jet lag sıkıntısı yaşayanlara en kesin çözümleri öğrendik. Jet lag zaman sendromu yorgunluğu olarak tanımlanır.
Hepimizin yaşadığı bir biyolojik saat vardır ve alıştığımız yatma kalkma saatimiz vardır. Vücut bu saate adapte olur ve zaman değişimi olan uzak bir rotaya seyahat ettiğimizde gittiğimiz yerin zaman dilimine adapte olmakta sıkıntı yaşarız. Vücudumuzun biyolojik saatini kendimiz belirlemeyiz. Vücut kendi bu düzeni yaratır ve sürdürür. Bu durum melatonin hormonu tarafından düzenlenir.
Aslında seyahatler her ne kadar keyifli ve bol eğlenceli olsa da, aslında vücudumuzun en çok bocaladığı durumların başını çeker. Hele ki, zaman diliminin değiştiği bir noktaya deyahat ediyorsak o zaman gerçekten jet lag başta olmak üzere çok fazla sıkıntı yaşayabiliriz.
Gelelim jet lag nedir, nasıl geçer sorusuna. Şöyle tanımlayalım durumu, siz sabah 08:35’de yola çıktınız ve vardığınızda ise saat 12:35. Saatinize baktığınızda ise sizin eski saatinizi yani aslında vücudunuzun alışık olduğu saati gösteriyor. Yani saat 19:35 aslında. Ancak sizin hemen yeni yerin saatine adapte olmanız gerekiyor. Ancak bu durum o kadar basit olmuyor. Çünkü vücut gerçekten ciddi bir direniş gösteriyor.
Jet lag genelde çok uzak rotalarda kendini gösterir. En az 4 saatlik uçuş yapmanız sonucunda oluşabilir. Ancak dediğim gibi uzak doğu, ya da Amerika gibi çok uzak rotalarda çok daha yoğun yaşanır.
Harika bir tatil planlamışsınız ama gün ortasında anlamsızca uykunuz geliyor ve geceleri bir türlü uyuyamıyorsunuz. İşte bu durumda tatiliniz kabusa dönebilir. Bunun nedeni jet lagdır. Jet lag özellikle düzenli yaşayan insanlarda çok daha etkili olur.
Jet lag belirtileri
Her uzak rotaya uçanda jet lag görülecek diye bir durum yoktur. Her uykunuz geldiğinde, ya da her uyuyamadığınızda da kendinizi jet lag sanmayın.
Jet lag belirtileri ise genelde şöyle sıralanıyor. Şunu unutmayın jet lag çok uzak rotalara gitiiğinizde daha yoğun olarak görülür. Belirtileri ise yoğun olarak baş ağrısı, anlamsız mutsuzluklar, hissizlik, uyku düzeninde bozukluk, beslenme düzeninde bozukluk, sürekli bir yorgunluk ve halsizlik halleri, sindirim problemi, gerginlik ve huzursuzluk.
Jet lag nasıl geçer?
Gelelim en can alıcı soruya. Jet lag nasıl geçer? Öncelikle gideceğiniz yerin zaman dilimine göre yaşamaya çalışabilirsiniz bir iki gün. Bu genelde çok da mümkün olmayabiliyor, ancak uzmanların en çok önerdikleri çözüm bu. Eğer şansınız varsa gitmeden bir kaç gün öncesinden oranın saatine göre yaşamanız.
Elbette bunu uygulamak son derece zor. Diğer bir öneri ise uçak yolculuğunda eğer gideceğiniz yerde vardığınızda sabah olacaksa uyumaya çalışın. Eğer akşam olacaksa uyumamaya çalışın ve vardığınızda siz de oranın saati ile beraber uykuya dalın. Bu tarz durumlar için bazı doktorlar uyku ilacı da öneriyorlar. Doktorunuza gidip bunun için hafif bir uyku ilacı da alabilirsiniz. Ancak şahsi görüşüm uyku ilacı çok da mantıklı olmayabilir.
Otel rezervasyonlarınızı booking'den yapabilirsiniz.