Bozcaada Gezilecek Yerler
Bozcaada’da neler yapılır?
Özellikle bir kaç arkadaşımın yoğun ısrarı sonucu meşhur Bozcaadayı görmeye karar verdim. Aslında iyi ki de görmüşüm diyorum. Çünkü Bozcaada gezilecek yerler o kadar çok ki ve o kadar keyifli ki anlatılmaz yaşanır diyorum. Ama ben gene de bu güzel ve şirin adada yaşadıklarımı burada paylaşmak istiyorum.
Gelelim Bozcaada’da neler yapılır sorusuna. Çanakkale’ye bağlı bu adada yapacak bir çok şey bulabilirsiniz. Birbirinden güzel sahillerini gezebilir, daracık ve arnavut kaldırımlı sokaklarında müthiş turlar atabilir, hatta muhteşem resimler çekebilir, enfes şaraplarından yudumlayabilir, özel Bozcaada lezzetlerini en güzel deniz manzaralı şirin ve sıcacık restaurantlarda tadabilir, akşamları ılık ılık esen rüzgar eşliğinde eğlenceli yürüyüşler yapabilir ve gezilmesi gereken bir çok yerini gezebilirsiniz. Ama önce adaya gittiğinizde özellikle görmenizi tavsiye edebileceğim Bozcaada’da gezilecek yerleri sıralamak istiyorum.
Bozcaada kalesi
Adanın en meşhur ve en gezilesi yeri Bozcaada kalesi oluyor. Zaten feribotla adaya yaklaştığınızda kaleyi hemen görüyorsunuz ve içiniz kıpır kıpır olmaya başlıyor bile. Biz feribotla geçerken kaleyi şöyle uzaktan bir gördük ve otelimize bir yerleşelim hemen seni görmeye geleceğiz deyip randevulaştık.
Kale bir çok savaşa tanık olmuş tarihte. Ama en çok darbeyi osmanlılarla venedikliler arasında yaşanan savaş sırasında almış. Kale köprülü Mehmet paşa döneminden sonra ciddi bir onarım görmüş. 2. Mahmut döneminde ise adeta yeniden inşa edilmiş.
Kalenin tarihini kısaca anlattıktan sonra gelelim kale ile ilgili izlenimlerime. Kale tahmin edeceğiniz gibi muhteşem bir manzaraya sahip. Cesaretimizi toplayıp merdivenlerden en üste çıktığımızda o manzara karşısında adeta büyülendik ve buralar iyi ki bizde kalmış dedik.
Kalenin içinde küçük küçük mezar taşları var. Kaleyi gezerken kendimizi yüzyıllar öncesinde hissediyoruz. Çünkü kale yüzyıllarca bu bölgeyi olası tehlikelere karşı savunan bir kalkan görevi görmüş ve sayısız savaşa tanık olmuş. Bu nedenle heyecanlanmamak mümkün değil. Kale içinde Osmanlı dönemine ait iki adet cami de var. iki bölümden oluşuyor kale ve iç avlusuna geçmek için bir köprüden geçiş yapmanız gerekiyor. Yazın belli zamanlarda kalede konserler ve festivaller oluyormuş. Kaleyi sabah 10 ile akşam 20:00 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Ama gittiğinizde eğer kaleyi ziyaret edecekseniz saatlerini gene de bir teyit edin derim. Sonuçta değişebilir.
Yani kısacası büyük savaşların geçtiği ve tarihe bu kadar tanıklık eden bir yapıyı görmek keyif vericiydi. İçeride küçük küçük tarihi eserler de var. Burada fotoğraf çekmek çok keyifliydi, çünkü manzara muhteşem.
Bozcaada sokakları
Ben Bozcaada sokaklarına adeta hayran kaldım. Gezerken çok keyif aldım. Size de önerim zamanınızın bir kısmını adanın sokaklarını sindire sindire gezmeniz. Ada sokaklarında da şöyle bir espri var. Bir dönem türklerle rumlar adayı paylaşmışlar ve bir tarafında türkler bir tarafında da rumlar yaşarmış. Türkler ve rumları birbirinden ayıran ise adanın ortasından geçen bir dereymiş. Yani derenin bir tarafında türkler bir tarafında rumlar yaşıyormuş.
Dere elbette şuan yok. Ama o ayırımı hemen fark ediyorsunuz. Bir tarafta son derece bakımlı ve bol yeşillikler içinde rum evleri, diğer tarafta ise ahşap görünümlü şirin mi şirin evleri ile Türk evleri.
Bozcaada rum mahallesi
Adada gezerken diğer keyif aldığım ve tatilim boyunca bir kaç kez gitmekten kendimi alamadığım yer rum mahallesi. Mahalle adanın tam merkezinde yer alıyor. Bazen tablolar görürüz renkli renkli evlerin olduğu arnavut kaldırımlı taşların olduğu şirin mi şirin tablolar. İşte o tablolara ilham veren yer diyebilirim burası için. Renkli ve şirin evleri, arnavut kaldırımlı dar sokakları ile rum mahallesi beni çok etkiledi. Ben buraya bir kaç kez gitmeme rağmen adadan ayrıldıktan sonra en çok özlediğim yer oldu diyebilirim. Gene muhteşem fotoğraflar da çekebilirsiniz burada.
Sokakta ve aralarda pek çok turistik kaffe ve restaurant da var. Bunlarda illaki oturup bir kahve keyfi yapın derim. Ayrıca gene bu kaffe ve restaurantlarda enfes gelincik şurubu da içebilirsiniz. Aynı Alaçatı’da olduğu gibi gene burada da sakızlı muhallebi pek çok yerde karşınıza çıkacaktır. Akşam rum mahallesi ara sokaklarında yer alan Bozcaada meyhanelerine gidip harika bir akşam geçirebilirsiniz bilginiz olsun.
Bozcaada şarap tadım turları
Bozcaada özellikle şarapçılık konusunda son derece iddialı. Bu nedenle belli zamanlarda adada bulunan şarap fabrikalarına turlar düzenleniyor. Eğer iyi şarap meraklılarındansanız bu turlar sizi çok memnun edebilir. Turda şarap yapımı ve şarapla ilgili pek çok bilgi veriliyor. Ayrıca gezi boyunca farklı tatlarda şaraplar tatmanız sağlanıyor.
Bozcaada müzesi
Eğer Bozcaada tarihini daha yakından tanımak isterseniz kesinlikle Bozcaada müzesini görmenizi öneririm. Müzenin unesco ödülü var. Müzede son derece önemli Bozcaada tarihine ait fotoğraflar sergileniyor. Yaşanan savaşlardan kalan kalıntılar, adanın eski tarihlerinde kullanılmış eşyaları, ada ile ilgi tarihi eserler yani kısacası ada ile ilgili tarihi her şeyin sergilendiği bir müze. Eğer tarihe ve müze gezmeye meraklıysanız kesinlikle bu müzeyi gezin derim.
Bozcaada polente feneri
Bozcaada’da yapılacaklar sıralamasında ilk sıralarda yer alır polente feneri. Merkeze uzak bir konumda olduğu için gitmek biraz zahmetli olabilir ama eğer manzara meraklısıysanız gittiğinizde buna değeceğini anlayacaksınız. Özellikle buraya gün batımı izlemek için gidiliyor. Müthiş bir gün batımı manzarası var.
Dediğim gibi fener merkezden uzak olduğu için biraz gidiş zahmetli. Eğer aracınız varsa ortalama 25 dakikada gidebilirsiniz. Aracınız yoksa da merkezden fenere çok sık minibüsler kalkıyor. Bu minibüslerle rahatlıkla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yoğun sezonda minibüs sırasında biraz kalabalık olabiliyor bilginiz olsun. Ancak size önerim eğer gidecekseniz orada yerlere serileceksiniz. Bu nedenle oturmak için altınıza bir örtü ya da katlanan sandalyelerden alın. Bunun yanında müthiş gün batımını izlerken piknik modunda da takılabilirsiniz. Yani yanınızda içecekler ve atıştırmalıklar da keyifli bir günbatımı izlerken keyfinizin daha da katlanmasını sağlayacaktır.
Bozcaada Ayazma Manastırı
Bozcaada’da yer alan turistik bir yer bu manastır. Genelde Bozcaada’ya gelenler bu manastırı da görmeye geliyorlar. Fakat öyle büyük bir yer canlandırmayın gözünüzde. Son derece küçük bir yapı. Yeri ise Bozcaada ayazma plajı üzerinde yer alıyor. Manastırın oldukça eski bir tarihi var. Eğer buraya giderseniz enfes deniz manzaralı manastır cafede oturup bir şeyler içmeyi atlamayın. Burası her sene 26 temmuzda Aya paraskevi günü olarak ibadete açılıyor. İşte tam bu tarihe denk gelirseniz bir sürü rumun ibadet etmek için buraya akın ettiğini görürsünüz. Ayrıca o gün ayazma panayırı olarak da tanımlandırılıyor.
Bozcaada Göztepe
Manzara sevenlerdenseniz size manzara seyredebilmeniz için diğer önerim Göztepe. Burası adanın en yüksek noktası. Eşsiz bir manzaraya sahip ama gitmesi biraz zor. Arabayla gidebilirsiniz ancak dik ve kıvrımlı bir yolu olduğu için ustalık gerektiriyor buraya gitmek. Yürüyerek ise adanın merkezinden ortalama yarım saat sürüyor. Tepeye çıktığınızda adanın diğer tarafındaki yel değirmenlerini görüyorsunuz ve diğer yunan adalarını da görüyorsunuz.
Bozcaada Meryem ana kilisesi
Adada yer alan diğer bir tarihi ve turistik yer ise Bozcaada Meryem ana kilisesi. Kilise venedikliler zamanında yapılmış. Adada yer alan ve ibadete açık tek yer kendisi aynı zamanda. Rum mahallesinin tam ortasında yer aldığı için rum mahallesini gezmeye gittiğinizde kiliseyi de görebilirsiniz.
Bozcaada’ya nasıl gidilir?
Gelelim ada ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri olan Bozcaada’ya nasıl gidilir sorusuna. Bozcaada’ya ulaşmak için öncelikle Çanakkale’nin Ezine ilçesindeki Geyikli beldesine ulaşmanız gerekiyor. Geyikli beldesine geldiğinizde Geyikli Bozcaada feribot iskelesinden Gestaş firmasına ait feribotlarla adaya geçiyorsunuz. Çanakkale geyikli ile Bozcaada arası ortalama yarım saat sürüyor. Yarım saat bol rüzgarlı ve güzel bir deniz yolculuğu ile adaya ulaşıyorsunuz.
Çanakkale Geyikli’den Bozcaada’ya sabah saat 08:00’de, Bozcaada’dan geyikli’ye ise sabah 07:00’den itibaren 3 saatte bir feribotlar kalkıyor karşılıklı olarak. Günde 4 sefer yapılıyor. Bayram gibi yoğun günlerde adaya ek seferler de konuluyor.
Ancak size bir hatırlatma yapayım. Özellikle dini bayramlar gibi uzun tatillerin olduğu dönemlerde adada ve feribotlarda çok fazla yoğunluk oluyor. Bu nedenle eğer siz de tatilinizi bayram tatilinde düşünüyorsanız yoğun bir kalabalığa karşı hazırlıklı olun derim. Bu arada feribot saatlerine kesinlikle önceden bakın ve seyahatinizin vakti geldiğinde de tekrar teyit edin.
Bozcaada feribotlarına otobüsle ulaşım
Adaya kendi aracınızla gitmeyecekseniz en çok tercih edilen yöntem olan otobüsle feribota ulaşma yöntemini değerlendirebilirsiniz. İstanbul Bozcaada feribot iskelesine otobüsle ulaşım 8 saat, Ankara’dan Bozcaada feribot iskelesine ise ortalama 11 saat sürüyor.
Bozcaada’nın tarihi görülecek yerleri bu şekilde ama Bozcaada plajlarını incelemek isterseniz ve hangi plajlar denize girmek için daha iyi diye merak ediyorsanız Bozcaada plajlarını anlattığım yazımı da okumanızı öneririm. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Otel rezervasyonlarınızı booking'den yapabilirsiniz.